Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Η Διπλωματική Ιστορία ή Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων, όπως είναι επίσης γνωστή, εξετάζει το παρελθόν κατά κύριο λόγο υπό το πρίσμα των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη και άλλα δρώντα υποκείμενα της παγκόσμιας πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι έμφαση δίδεται στην εξωτερική πολιτική, εξετάζονται παράλληλα εξελίξεις στο εσωτερικό κρατών που επηρέασαν τη διεθνή τους συμπεριφορά και έθεσαν σε δοκιμασία τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Η Διπλωματική Ιστορία παρέχει αναγκαία γνώση για την κατανόηση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Συγκεκριμένα, προσφέρει το υπόβαθρο των νομικών σχέσεων ανάμεσα σε κράτη και άλλα διεθνή υποκείμενα, καθώς και το συγκεκριμένο πλαίσιο για θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη φύση των διεθνών σχέσεων. Το μάθημα παρέχει εισαγωγικά στοιχεία για τη διπλωματία, το ευρωπαϊκό σύστημα κρατών, καθώς και αρχές ή συνθήκες, όπως η κυριαρχία ή η ισορροπία των δυνάμεων, αντιστοίχως, πάνω στις οποίες το σύστημα αυτό στηριζόταν μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, αναλύεται η πορεία του ευρωπαϊκού συστήματος κρατών με έμφαση στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και τις μεταξύ τους σχέσεις, από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία του 19ου αιώνα έως την κατάρρευση του συστήματος και την επικράτηση του διπολισμού μετά το 1945. Ως κύριοι σταθμοί εξετάζονται το σύστημα των Συμμαχιών (1871-1914), ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση, οι συνθήκες Ειρήνης και το σύστημα της Κοινωνίας των Εθνών, θέματα μειονοτήτων, η πολιτική των ολοκληρωτικών καθεστώτων του μεσοπολέμου, η πολιτική του κατευνασμού και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

  • Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαμόρφωση εκ μέρους των φοιτητών αντίληψης για την εποχή που εξετάζεται με τη χρήση του διαδικτύου και πρόσθετης βιβλιογραφίας, ενώ στην αίθουσα διανέμεται εποπτικό υλικό και προβάλλονται σύντομα επεισόδια από πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

  1. Hobsbawm, E., Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991 (1995)
  2. Κολιόπουλος, Ι.Σ., Νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία 1789-1945: Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1993)
  3. Berridge, G.R., Diplomacy: Theory and Practice (1994)
  4. Bridge, R.F. - Bullen, R., The Great Powers and the European States System 1815-1914 (London, 1980)
  5. Droz, J., Histoire diplomatique de 1648 a 1919 (1972)
  6. Renouvin, P.-Duroselle, J.B., Introduction à l’histoire des relations internationales (Paris 1970)
  7. Ross, G., The Decline of the European States System 1914-1945 (London, 1983)

 

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις ή προετοιμασία

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Διδάσκων: Στεφανίδης Ιωάννης, Καθηγητής

Συνεργάτις Υποστήριξης: Μαριάνθη-Ελένη Διαμαντοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας ΑΠΘ, ασκούμενη δικηγόρος (Δημιουργία Παρουσιάσεων)

Ομάδα στόχος

Ομάδα στόχος

Οι φοιτητές και φοιτήτριες ή απόφοιτοι των τμημάτων Νομικής, Πολιτικών Επιστημών ή Ιστορίας.

Ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες για τη θεματική περιοχή των  Διεθνών Σπουδών εν γένει ή ειδικότερα της Διπλωματικής Ιστορίας/Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Ισορροπία των δυνάμεων και ηγεμονική πρόκληση: Το ευρωπαϊκό σύστημα κρατών, 1871-1945, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2006.