Αντικοινοβουλευτισμός και δικτατορίες στην Ελλάδα

Μαρκέτος Σπυρίδων

Περιγραφή

 

Το μάθημα καλύπτει την πολιτική ιστορία του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με τα κοινωνικά και διανοητικά της συμφραζόμενα κι επίσης αναζητώντας μια συγκριτική οπτική, η οποία να διακρίνει παράλληλα τις εξελίξεις σε άλλες χώρες.

 

Διεθνώς η εποχή αυτή χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη των φασιστικών ιδεών και κινημάτων που οδήγησαν στην καταστροφή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, εξέλιξη την οποία και η Ελλάδα παρακολούθησε, από κάποιες απόψεις προδρομικά και από άλλες καθυστερημένα.

 

Τα κομβικά σημεία της ιστορίας που εξετάζουμε εδώ είναι, διεθνώς, οι έννοιες και η ιστορία του φασισμού και της άκρας δεξιάς, κι επίσης στο ελληνικό πλαίσιο είναι η εξάπλωση των αντικοινοβουλευτικών οργανώσεων και ιδεολογικών ρευμάτων γύρω στα 1900, η καταλυτική επίδραση του σύγχρονου τύπου πολέμου στην πολιτική συνείδηση μεταξύ του 1912 και του 1922, οι κοινωνικές εντάσεις που προκλήθηκαν από το αγροτικό ζήτημα και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η στρατοκρατική παλίρροια του Μεσ

Περισσότερα  
Κωδικός: OCRS286
Κατηγορία: Πολιτικών Επιστημών » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

Διάκριση φασισμού και άκρας δεξιάς, εξέταση των προϋποθέσεων εμφάνισης του φασισμού και ανάλυση της διανοητικής προϊστορίας του φασισμού.
 
Λέξεις Κλειδιά:  προϊστορία, εμφάνιση, εθνικισμός, ρατσισμός, αντισημιτισμός, κοινωνικός δαρβινισμός
 
Εξέταση της σχέσης του φασισμού με την ιδεολογία γενικά και με τα ιδεολογικά ρεύματα, περιγραφή των ιστορικών συνθηκών και της γέννησης του φασισμού και κριτική εξέταση των εικόνων που έχουμε για το φασισμό.
 
Λέξεις Κλειδιά: ταξινόμηση, γέννηση, εικόνες
 
Ανάδειξη της σχέσης του φασισμού με τις υπόλοιπες ιδεολογίες και τις επιλογές των ελίτ, μελέτη της εμφάνισης του φασισμού σε σχέση με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και παρουσίαση των βασικών σημείων του έργου του μελετητή του φασισμού, Ρόμπερτ Πάξτον. 
 
Λέξεις Κλειδιά: ταξινόμηση, καπιταλισμός, νεωτερικότητα, αποκιοκρατία
 

Η ανάδειξη μέσα από την προβολή της ταινίας:

  • της χρήσης της άκρας δεξιάς απέναντι σε ένα ανερχόμενο αριστερό κίνημα
  • των διαφορετικών τακτικών που χρησιμοποίησαν οι αντιφασίστες απέναντι στο φασισμό

Λέξεις Κλειδιά: ισπανικός εμφύλιος, τακτικές απέναντι στον φασισμό

 
Η σχέση φασισμού και οικονομικής εξουσίας.
 
Λέξεις Κλειδιά: οικονομική εξουσία
 
Εξέταση της σχέσης φασισμού, νεωτερικότητας, καπιταλισμού και κοινωνικών τάξεων με βάση τα αναλυτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, παρουσίαση των ιστορικών καταβολών και οι διαφορετικές εκδοχές της Ελληνικής ακροδεξιάς στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα.
 
Λέξεις Κλειδιά: νεωτερικότητα, κοινωνικές τάξεις, ιστορικές καταβολές, ελληνική ακροδεξιά
 
Ανάλυση της πορείας της χώρας προς τον Εθνικό Διχασμό και κατά τη διάρκεια του, συσχετισμός του Διχασμού με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και διεθνώς, ανάλυση του ρόλου της εθνικιστικής άκρας δεξιάς μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
 
Λέξεις Κλειδιά: εθνικός διχασμός, πολεμική δεκαετία Ελλάδος
 
Ο Εθνικός Διχασμός στο Μεσοπόλεμο, ο ρόλος του στρατού στο Μεσοπόλεμο, κυβερνήσεις, πραξικοπήματα και ανατροπές.
 
Λέξεις Κλειδιά: στρατός, κυβερνήσεις, πραξικόπημα
 
Η κατανόηση βασικών ιστορικών διαδικασιών της φασιστικής κατάρρευσης, παρουσίαση, μέσω της ταινίας, των λαϊκών αντιδράσεων στην κατάρρευση του φασισμού, ανάλυση, με αφορμή την ταινία, των εσωτερικών εχθροτήτων και ανταγωνισμών της φασιστικής ηγεσίας και συζήτηση, με αφορμή την ταινία, πάνω στη λογική και τα αίτια της επανεμφάνισης του φασισμού στην Ευρώπη.
 

Λέξεις Κλειδιά: λαϊκή αντίδραση, ανταγωνισμός, κατάρρευση φασισμού

 

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  22812
Αρ. Προβολών :  77174

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -