Τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος

Πολίτης Περικλής

Περιγραφή

 

Ο τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος μέσα στο σύμπαν του σύγχρονου μιντιακού λόγου: μια διαχρονική και συγχρονική προσέγγιση. Συγκλίσεις και αποκλίσεις του από τον λόγο του τύπου και του ραδιοφώνου. Τυπολογία των ειδών του τηλεοπτικού δημοσιογραφικού λόγου. Γενικά χαρακτηριστικά της τηλεοπτικής δημοσιογραφικής γλώσσας. Ο γραπτός, ο προφορικός και ο μεικτός τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος. Η αντίστιξη λόγου και μουσικής στον τηλεοπτικό λόγο. Οι σιωπές (παύσεις) του τηλεοπτικού λόγου. Η συνομιλιακή διεπίδραση στον τηλεοπτικό δημοσιογραφικό λόγο. Ανάλυση των συμφραστικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών των διακεκριμένων ειδών του τηλεοπτικού δημοσιογραφικού λόγου: της τηλεοπτικής είδησης, της συνέντευξης, του talk-show και της τηλεμαχίας (debate). Μεθοδολογικά εργαλεία απαραίτητα για την ανάλυση του συνομιλιακού τηλεοπτικού λόγου: α. ανάλυση συνομιλίας (conversation analysis), β. αξιώματα του Grice και γ. θεωρία γλωσσικής ευγένειας (politeness theory).

 

Κωδικός: OCRS314
Κατηγορία: Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

Εισαγωγή στη ύλη και στις θεματικές του μαθήματος. Αναφορά βασικών εννοιών-στόχοι.

 

Λέξεις Κλειδιά: εισαγωγή, δημοσιογραφικός λόγος, τηλεόραση

 

Θεματικές του μαθήματος είναι οι διάφορες στρατηγικές λόγου στην τηλεόραση, τα είδη του τηλεοπτικού λόγου, αναφορά σε στοιχεία όπως οι «ανταποκρίσεις», τα προκαταγεγραμμένα ρεπορτάζ, οι απευθείας μεταδόσεις, οι εκπομπές λόγου και τέλος αναφορά σε ιστορικούς σταθμούς.

 

Λέξεις Κλειδιά: δημοσιογραφία, τηλεοπτικός, δημοσιογραφικός λόγος, στρατηγικές λόγου, είδη τηλεοπτικού λόγου

 

Το συγκεκριμένο μάθημα πραγματεύεται στοιχεία όπως: το ηχητικό κανάλι της τηλεόρασης, φωνητικά-ακουστικά στοιχεία, γραπτή και προφορική τηλεοπτική γλώσσα, ιδιαιτερότητες τηλεοπτικής γλώσσας, τονισμός-επιτονισμός.

 

Λέξεις Κλειδιά: τηλεοπτικός λόγος, τηλεόραση, προσωδία, ηχητικό κανάλι, τονισμός, επιτονισμός

 

Στο μάθημα μελετώνται στοιχεία όπως: παύσεις, ρυθμός εκφοράς (τέμπο), χροιά, οι μεγάλοι κανόνες της οπτικο-ακουστικής γραφής.

 

Λέξεις Κλειδιά: προσωδία, τηλεοπτικός λόγος, κανόνες, οπτικοακουστική γραφή, παύσεις, τέμπο, χροιά

 

Η εκφορά του λόγου στην τηλεόραση, ο τηλεοπτικός χώρος και χρόνος αποτελούν τις βασικές θεματικές της συγκεκριμένης ενότητας.

 

Λέξεις Κλειδιά: τηλεοπτικός λόγος, εκφορά, τηλεοπτικός χώρος, τηλεοπτικός χρόνος, τηλεόραση, ΜΜΕ

 

Στο μάθημα γίνεται συζήτηση για τα μοντέλα οργάνωσης των τηλεοπτικών ειδήσεων. Δια-μεσικά μοντέλα οργάνωσης, τα σενάρια ως μοντέλα οργάνωσης, ο χαρακτηρισμός και ο πυρήνας του συμβάντος, οι λεκτικές αντιδράσεις, οι σεναριοποιήσεις.

 

Λέξεις Κλειδιά: μοντέλα, οργάνωση, τηλεοπτικές ειδήσεις, δομή, τηλεοπτικό δελτίο, παρουσιαστής

 

Αντικείμενο του μαθήματος είναι ο παρουσιαστής ειδήσεων της Ελληνικής τηλεόρασης. Ο παρουσιαστής-εκφωνητής,  ο παρουσιαστής-«ιθύνων νους», ο παρουσιαστής-«συγγραφέας», ο παρουσιαστής-«συνομιλητής» του τηλεοπτικού κοινού, οι τίτλοι ειδήσεων και η ανάγνωσή τους.

 

Λέξεις Κλειδιά: μοντέλα, οργάνωση, τηλεοπτικές ειδήσεις, δομή, τηλεοπτικό δελτίο, παρουσιαστής

 

Η γλώσσα των τίτλων, on τηλεοπτικών ειδήσεων, ρεπορτάζ και αφήγηση, η γλώσσα των ειδήσεων και των ρεπορτάζ.

 

Λέξεις Κλειδιά: γλώσσα τίτλων, εισαγωγές, ρεπορτάζ, αφήγηση, τηλεόραση

 

Η ειδησεογραφική συνέντευξη ως είδος λόγου, η ειδησεογραφική συνέντευξη σε επιστημονικό πλαίσιο, η ανάλυση της ειδησεογραφικής συνέντευξης, μεθοδολογία: η ανάλυση συνομιλίας, επίπεδα ανάλυσης, το παιχνίδι στην πράξη.

 

Λέξεις Κλειδιά: ειδησεογραφική συνέντευξη, εισαγωγή, τηλεόραση, δημοσιογράφος

 

Το μάθημα περιλαμβάνει α) Ανοίγματα ειδησεογραφικών συνεντεύξεων. Επικεφαλίδα, υπόβαθρο, εισαγωγή (Lead-in), συγκρίσεις και θεσμικές συνθήκες, οι ταυτότητες των συνεντευξιαζομένων και τα είδη των συνεντεύξεων, ο συνεντευξιαζόμενος ως συμμετέχων ενός συμβάντος και η «συνέντευξη με δημιουργό ειδήσεων» (newsmaker interview), ο συνεντευξιαζόμενος ως ειδικός και η «ενημερωτική συνέντευξη» (background interview), ο συνεντευξιαζόμενος ως υπέρμαχος και η «συνέντευξη αντιπαράθεσης» (debate interview). β) Κλεισίματα ειδησεογραφικών συνεντεύξεων, τερματισμός, σταδιακή ολοκλήρωση.

 

Λέξεις Κλειδιά: ανοίγματα, κλεισίματα, ειδησεογραφικών συνεντεύξεων, τηλεόραση

 

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των ειδησεογραφικών συνεντεύξεων. Οι βασικοί κανόνες διαχείρισης του δικαιώματος λόγου: η ανάληψη συνεισφορών και η παραγωγή λόγου ειδησεογραφικής συνέντευξης. Η εναλλαγή συνεισφορών στην ειδησεογραφική συνέντευξη: βασικά προκαταρκτικά σημεία. Οι ερωτήσεις του συνεντευκτή-Οι προλογισμένες ερωτήσεις και η διαδραστική τους κατασκευή. Οι απαντήσεις ως μια από κοινού κατασκευή.

 

Λέξεις Κλειδιά: ερωτήσεις, απαντήσεις, ειδησεογραφικές συνεντεύξεις, τηλεόραση, δημοσιογραφία

 

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  6764
Αρ. Προβολών :  39445

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -