Επτανησιακή λογοτεχνία: Διονύσιος Σολωμός, μια ανάγνωση

Τικτοπούλου Αικατερίνη

Περιγραφή

Το μάθημα αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης για έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Διονύσιο Σολωμό (1798-1857). Σκοπός του μαθήματος είναι να υποδείξει τις λιγότερο γνωστές –σε σχέση με τις καθιερωμένες– όψεις του ποιητή, οι οποίες όμως είναι πολύ σημαντικές και ασφαλώς αλλάζουν τη στερεοτυπική και περιοριστική εικόνα που ευρύτατα ισχύει για τον ποιητή. Για τον σκοπό αυτό, αναφορικά με τον βίο και το έργο του Σολωμού παρουσιάζονται: η επτανησιακότητα, η διγλωσσία (ιταλικά - ελληνικά), η αποσπασματικότητα, το δίπολο: λυρικός - σατιρικός, η διάσταση του κριτικού και του πολιτικού ποιητή, καθώς και μορφές της πρόσληψής του. Η ανάγνωση που επιχειρείται εδώ ασφαλώς δεν είναι γραμμική ούτε φιλοδοξεί να είναι εξαντλητική, αλλά επιλεκτική, πολυπρισματική και αναπόφευκτα αποσπασματική. Δίνοντας αφορμές για περαιτέρω ανάγνωση τόσο του ίδιου έργου του Σολωμού όσο και της σχετικής βιβλιογραφίας, το μάθημα επιδιώκει να ενθαρρύνει τον φοιτητή / αναγνώστη να αποκτήσ

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή
Ομάδα στόχος
  • Οι φοιτητές/απόφοιτοι του τμήματος Φιλολογίας.
  • Γενικότερα, οι ενδιαφερόμενοι για τη θεματική περιοχή Νεοελληνική Λογοτεχνία και Φιλολογία.
Διδάσκοντες

Διδάσκουσα:

Κατερίνα Τικτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

 

Η Κατερίνα Τικτοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιταλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και από το 2007 διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στο έργο του ποιητή Δ. Σολωμού, στον πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό χώρο της επτανησιακής λογοτεχνίας και γραμματείας του 19ου αιώνα καθώς και στις σχέσεις του με την ιταλική λογοτεχνική και πολιτισμική παράδοση, στον δημώδη πεζό και ποιητικό λόγο του 16ου αιώνα, στις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές.

 

Περισσότερα: http://www.lit.auth.gr/node/64

 

Συνεργάτης Ανάπτυξης Περιεχομένου:

Ελένη Πετρίδου

Περιεχόμενο μαθήματος
  1. Οι τόποι, οι άνθρωποι, οι καμπές (Ιστορική και βιογραφική πλαισίωση της ανάγνωσης του Σολωμού. Η ειδική σημασία της επτανησιακής καταγωγής του ποιητή).
  2. Διγλωσσία: ιταλικά - ελληνικά (Η σολωμική διγλωσσία (ιταλικά - ελληνικά). Η διαχείριση των δύο γλωσσών από τον Σολωμό. Η κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στις αρχές του 19ου αιώνα, η επιδίωξη και το επίτευγμα του Σολωμού. Η ιταλική ως γλώσσα πολιτισμικής μεταφοράς. Το δίγλωσσο λογοτεχνικό έργο).
  3. Το έργο και το απόσπασμα (Η αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου. Tα χαρακτηριστικά της. Οι ερμηνείες της. Το αναγνωστικό και το εκδοτικό πρόβλημα).
  4. Αναγνώσεις του Σολωμού (Μορφές της πρόσληψης του Σολωμού).
  5. Λυρικός & σατιρικός (Το λυρικό και το σατιρικό έργο του Σολωμού. Ο συμπληρωματικός χαρακτήρας. Επιδιώξεις και ζητήματα ποιητικής).
  6. Κριτικός & πολιτικός (Ο σκεπτόμενος ποιητής. Η φιλοσοφική / φιλοσοφημένη ποίηση. Η ποίηση ως κοινωνική παρέμβαση και απόδοση δικαιοσύνης).
  7. Εκ του σύνεγγυς ανάγνωση: Η Γυναίκα της Ζάκυθος. (Ενδεικτική αναγνωστική προσέγγιση του μείζονος σατιρικού έργου.  Οι θεατρικές μεταφορές του).
Μαθησιακοί στόχοι

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές / εκπαιδευόμενοι θα:

  • Έρθουν σε επαφή με την γεωπολιτική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Επτανήσων του 19ου αιώνα
  • Προβληματιστούν γύρω από τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης, υποδοχής και αποδοχής των λογοτεχνικών έργων.
  • Μπορούν να συνοψίσουν το στίγμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα
  • Γνωρίσουν λιγότερο γνωστές αλλά πολύ σημαντικές όψεις του έργου του Σολωμού, αλλάζοντας τη στερεοτυπική εικόνα που ευρύτατα ισχύει για τον ποιητή.
  • Είναι σε θέση να διακρίνουν τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ποίησης και της ποιητικής σου Σολωμού και την ιδιαίτερη σημασία του στο πλαίσιο της νεοελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής ποίησης.
  • Θα ασκηθούν επιλεκτικά στην ανάγνωση ορισμένων έργων του.
  • Θα πάρουν αφορμές για να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν στην ανάγνωση του Σολωμού και της βιβλιογραφίας του.
Προτεινόμενα συγγράμματα
  1. Πολίτης,  Λ., επιμ. 1948, 1955, 1960, 1991. Διονυσίου Σολωμού Άπαντα. τόμ. Α: Ποιήματα, τόμ. Β: Πεζά και Ιταλικά, τόμ. Β (Παράρτημα): Ιταλικά (Ποιήματα και πεζά), τόμ. Γ: Αλληλογραφία, Επιμέλεια Λίνος Πολίτη. Μετάφραση Λίνος Πολίτης σε συνεργασία Γ. Ν. Πολίτη, Ίκαρος, Αθήνα.
  2. Πολίτη, Μ., Κεχαγιόγλου, Γ., Τσαντσάνογλου Ε. & Τικτοπούλου Κ. 1998-2012. Διονυσίου Σολωμού, Αυτόγραφα Έργα, Δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη, Ενότητες 1-15, επιμ . Λ. Πολίτη - επιμ. 2ης έκδοσης Μ. Πολίτη, Γ. Κεχαγιόγλου, Ελένη Τσαντσάνογλου & Κατερίνα Τικτοπούλου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα.
  3.  Βελουδής, Γ. 2004. Ο Σολωμός των Ελλήνων. Εθνική ποίηση και ιδεολογία: μια πολιτική ανάγνωση, Πατάκης, Αθήνα.
  4. Κεχαγιόγλου, Γ., επιμ. 1999. Εισαγωγή στην Ποίηση του Σολωμού. Επιλογή κριτικών κειμένων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο.
  5. Τσαντσάνογλου, Ε. 1982. Μία λανθάνουσα σύνθεση του Σολωμού. Το αυτόγραφο τετράδιο Ζακύνθου αρ. 11. Εκδοτική δοκιμή, Ερμής, Αθήνα.
Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Καλό είναι να υπάρχει κάποια εξοικείωση με το λογοτεχνικό είδος της ποίησης και κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και λογοτεχνία του 19ου αιώνα.

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία

  1. Αγγελάτος, Δ., 1999. Το αφανές ποίημα του Διονυσίου Σολωμού. Η Γυναίκα της Ζάκυθος. Αθήνα: Βιβλιόραμα.
  2. Αγγελάτος, Δ., 2000. «ήχος λεπτός ... [...] γλυκύτατο[ς], ανεκδιήγητο[ς]...». Η «τύχη» του σολωμικού έργου και η εξακολουθητική αμηχανία της κριτικής (1859-1929). Αθήνα: Πατάκης.
  3. Αγγελάτος, Δ., 2009. Tο έργο του Διονυσίου Σολωμού και ο κόσμος των λογοτεχνικών ειδών. Αθήνα: Gutenberg.
  4. Αγγελόπουλος, Π., 2001. Δ. Σολωμού, Α' Σχεδίασμα των "Ελεύθερων Πολιορκισμένων". Ελληνικά. 51/2. σσ. 295-333.
  5. Aλεξίου, Στ., επιμ., 2007. Διονυσίου Σολωμού Ποιήματα και Πεζά. Δεύτερη έκδοση επαυξημένη. Αθήνα: Στιγμή.
  6. Βελουδής, Γ., 1989. Οι γερμανικές πηγές του Σολωμού. Αθήνα: Στιγμή.
  7. Βελουδής, Γ.,  2000. Κριτικά στον Σολωμό, Αθήνα: Δωδώνη.
  8. Βελουδής, Γ., επιμ., 2006. Διονυσίου Σολωμού. Οι Ελεύθεροι Πολιορκισμένοι. Ερμηνευτική έκδοση. Αθήνα: Πατάκης
  9. Βελουδής, Γ.,  επιμ., 2008. Διονύσιος Σολωμός. Ποιήματα και πεζά. Αθήνα: Πατάκης.
  10. Βλάχος, Δ., 2007. Διονύσιος Σολωμός. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι [Β΄ Σχεδίασμα]. Τα ιταλικά περικείμενα. Αθήνα: Γαβριηλίδης.
  11. Γαραντούδης, Ε., 1999. «Η μυθοποίηση της ποιητικής παράδοσης. Ο Σολωμός και η ποιητική γενιά του 1970». Στο Διονύσιος Σολωμός: "Κανών" Νεοελληνικού Πνευματικού Βίου. Αθήνα: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. σσ. 171-227.
  12. Γαραντούδης, Ε., 2001. Οι επτανήσιοι και ο Σολωμός: όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950). Αθήνα: Καστανιώτης.
  13. Γεωργαντά, Α., 2005. «Βυρωνισμός. Ο Κάλβος, ο Σολωμός και η κρίσιμη δεκαετία 1815-1824». Νέα Εστία. 1777. σσ. 610-654.
  14. Δάλλας, Γ., 2002. Σκαπτή Ύλη. Από τα σολωμικά μεταλλεία. Αθήνα: 'Αγρα.
  15. Δεληβοριά, Μ., 2012. Διονυσίου Σολωμού Η Γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους. Ερμηνευτική δοκιμή. Αθήνα: Άγρα.
  16. Δημηρούλης, Δ., 2003. Φάκελος «Διονύσιος Σολωμός». Ανατομία ενός εθνικού θρίλερ. Αθήνα: Μεταίχμιο.
  17. Ζαφειρίου, Λ., 2007. Χρονολόγιο Διονυσίου Σολωμού. Λευκωσία: Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων.
  18. Ζαμπέλιος, Σπ., 1859. Πόθεν η κοινή λέξις "τραγουδώ". Σκέψεις περί της ελληνικής ποιήσεως. Αθήναι.
  19. Ζώης, Λ. Χ., 1963. Λεξικόν Ιστορικόν και Λαογραφικόν Ζακύνθου. Ι, Ιστορικόν και Βιογραφικόν. ΙΙ, Λαογραφικόν. Αθήνα: Εκ του Εθνικού Τυπογραφείου.
  20. Ζώρας, Γ., 1998-1999. «Ο Σολωμός και η Ιταλία». Περίπλους. 46-47. σσ. 126-146.
  21. Καββαδίας, Σπ. Κ., 1987. Η λαϊκή ζωή και γλώσσα στο ελληνόγλωσσο έργο του Διονυσίου Σολωμού. Ζάκυνθος: Περίπλους.
  22. Καββαδίας, Σπ. Κ., 1988. Καββαδίας, Σπ. Α. «Εκδοτική δοκιμή στον "Πόρφυρα" του Δ. Σολωμού». Πόρφυρας. 47. σσ. 7-24.
  23. Καββαδίας, Σπ. Κ., 1995. Καββαδίας Σπ. Α. «Δ.Σολωμού, "Carmen Seculare" (Ολοκληρωμένο ποίημα)». Πόρφυρας 75: 35-41.
  24. Ιατρού, Μ., 2011. «Εψές είδα στον ύπνο μου... ». Μελέτες για το ονειρικό θέμα στη νεοελληνική ποίηση. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
  25. Καλταμπάνος, Ν., 1990.  Η στιγμή του αποκαλυπτικού ύψιστου στον Κρητικό του Σολωμού. Λόγου Χάριν. 1. σσ. 95-126.
  26. Καλταμπάνος, Ν., 2004. Διονύσιος Σολωμός [1798-1857]. Καθ' οδόν προς τον γερμανικό ρομαντισμό, στο Κίτσος-Μυλωνάς,Α. Θ., επιμ., Προλεγόμενα Κριτικά Στάη - Πολυλά – Ζαμπέλιου. 2η έκδοση.  Αθήνα: Εκδόσεις Γαβριηλίδης. σσ. 255-298.
  27. Καπάδοχος, Δ., [1992] 2005. Ο Σολωμός δέσμιος του νομικού καθεστώτος της εποχής του. Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του ποιητή. Αθήνα: τυπωθήτω Γιώργος Δαρδανός.
  28. Καψάλης, Δ., 2001. Η συνάφεια με τα πράγματα. Αθήνα.: Ύψιλον/βιβλία. Ειδικότερα σσ. 32-65.
  29. Καψάσκης, Σ., 1998/1. Στοιχεία βιογραφίας του Διονυσίου Σολωμού, Αθήνα: τυπωθήτω Γιώργος Δαρδανός.
  30. Καψάσκης, Σ., 1998/2. Μοναχικοί μαυροντυμένοι περιπατητές της Κέρκυρας. Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος. Αθήνα: τυπωθήτω Γιώργος Δαρδανός.
  31. Καψωμένος, Ε. Γ., 1992. «Καλή 'ναι η μαύρη πέτρα σου». Ερμηνευτικά κλειδιά στο Σολωμό. Αθήνα: Εστία.
  32. Καψωμένος, Ε. Γ., επιμ., 2005. Διονύσιος Σολωμός, Ο βίος, το έργο, η ποιητική του. Φιλολογική μελέτη και έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή. Αθήνα: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
  33. Καψωμένος, Ε. Γ., Λέτσιος, Β., Μάντζιος, Α., & Παπαστεφάνου, Β., 2008. Διονύσιος Σολωμός. Λημματικός Πίνακας λέξεων του ελληνόγλωσσου έργου. Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Φιλοσοφική Σχολή [Αρχείο Νεοελλήνων Συγγραφέων].
  34. Κεντρωτής, Γ., 1999. που γλυκολαμπυρίζει ωσάν το λάδι... Ο Διονύσιος Σολωμός εντρυφεί στον Όμηρο και μεταφράζει στίχους από την Ιλιάδα. Κέρκυρα: Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.
  35. Κεντρωτής, Γ.,  επιμ., 2002. γρικώντας την άπλαστη αρμονία των ουρανών. Επικήδειοι, επιτάφιοι και νεκρολογίες για τον Διονύσιο Σολωμό. Αθήνα: ύψιλον/βιβλία.
  36. Κεχαγιόγλου, Γ., 1979. Προτάσεις για τον "Πόρφυρα" του Σολωμού. Στο Αφιέρωμα στον καθηγητή Λίνο Πολίτη. Θεσσαλονίκη: [χ.ο.]. σσ. 153-184.
  37. Κεχαγιόγλου, Γ., 1989. Προτάσεις για το "Carmen Seculare" του Σολωμού. Αριάδνη. 5: σσ. 407-431.
  38. Κεχαγιόγλου, Γ., 1992. «Η λεγόμενη “Σκιά του Ομήρου” και οι σολωμικές “επιφάνειες ποιητών” / “επιφάνειες σε ποιητές”: μερικές αναγνωστικές αντιδράσεις». Στο ΣκαρτσήςΣ., επιμ., Πρακτικά Δέκατου Συμποσίου Ποίησης. Διονύσιος Σολωμός (Πάτρα, 6-8 Ιουλίου 1990), Πάτρα: Αχαϊκές Εκδόσεις. σσ. 131-177.
  39. Κεχαγιόγλου, Γ., επιμ., 1999. Εισαγωγή στην Ποίηση του Σολωμού. Επιλογή κριτικών κειμένων. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
  40. Κριαράς, Ε., [1957] 1970. Διονύσιος Σολωμός. Ο Βίος - Το έργο. Αθήνα: Εστία.
  41. Λορεντζάτος, Ζ., 1994.  Μελέτες Α´. Αθήνα: Δόμος. σσ. 17-109
  42. Μάκριτζ Π., 1994. Ο Σολωμός μεταξύ πολυγλωσσίας και μονογλωσσίας. Στο Ζητήματα Ιστορίας των Νεοελληνικών Γραμμάτων. Αφιέρωμα στον Κ. Θ. Δημαρά. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής. σσ. 257-264.
  43. Μάκριτζ Π., 1995. Διονύσιος Σολωμός. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτης.
  44. Μάκριτζ Π., 2008. Εκμαγεία της ποίησης. Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης. Αθήνα: Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
  45. Μαρωνίτης, Δ., 2007. Διονύσιος Σολωμός. Μελετήματα. Αθήνα: Πατάκης.
  46. Παγκράτης, Π., 2002. Στοιχεία για την προ-Ιταλική Παιδεία του Σολωμού. Πόρφυρας 95-98. σσ. 69-98.
  47. Πανταζή, Ν., 2005.  Η πολύκροτη οικογενειακή δίκη του Σολωμού (1833). Νέα αρχειακά τεκμήρια. Νέα Εστία. 1780. σσ. 86-133.
  48. Παπάζογλου, Χ., 1995. Μυστικιστικά θέματα και σύμβολα στο Carmen Seculare του Διονυσίου Σολωμού. Αθήνα: Καστανιώτης.
  49. Πασχάλης, Μ., 2013. Οι ιταλικές θρησκευτικές και ποιητολογικές αφετηρίες του Ύμνου εις την Ελευθερίαν: μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση. Πόρφυρας. 147-148. σσ. 7-20.
  50. Πολίτης, Λ., [1985] 1995. Γύρω στον Σολωμό. Μελέτες και άρθρα (1938-1982). Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
  51. Πυλαρινός, Θ., 2000. Ο Δον Σάντο Ρόσσι ως κήρυκας της διαχρονικής ενότητας της εθνικής αποκατάστασης του Ελληνισμού. Πόρφυρας. 95-96. σσ. 233-238.
  52. Πυλαρινός, Θ. επιμ., 2007. Ιόνιοι νήσοι. Ιστορία και πολιτισμός / HistoryandCultureoftheIonianIslands. Αθήνα: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Region of the Ionian Islands.
  53. Ροζάνης, Στ., 1985. Η αισθητική του αποσπάσματος: μια κριτική προσέγγιση στον «Λάμπρο» του Σολωμού. Αθήνα: Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν.
  54. Ροζάνης, Στ., 1993. Το εξόριστο όνειρο: τέσσερις σπουδές για τον Διονύσιο Σολωμό. Αθήνα: Ύψιλον/βιβλία.
  55. Ροζάνης, Στ.,  2000. Σολωμικά. Αθήνα: Ίνδικτος.
  56. Σεφέρης, Γ. [1937] 1984. «Ελληνική Γλώσσα». Στο Δοκιμές Α´. Αθήνα: Ίκαρος. σσ. 64-76.
  57. Σέρρας, Δ., επιμ., 1998. Ποιητών αναθήματα στον Διονύσιο Σολωμό. Αθήνα: Μπάστας-Πλέσας.
  58. Τικτοπούλου, Κ., 1989. Aκαδημίας Aθηνών αρ. 66: αντίγραφο Πολυλά. (Ένα λανθάνον χειρόγραφο του Σολωμού). Mολυβδο-κονδυλο-πελεκητής. 1:. σσ. 43-55.
  59. Τικτοπούλου, Κ., 1998. «Παρατηρήσεις για τη διγλωσσία του Σολωμού: ανάμεσα στα ιταλικά και στα ελληνικά». Στο Καράογλου,Χ. Λ., επιμ., Mνήμη Eλένης Tσαντσάνογλου. Eκδοτικά και ερμηνευτικά ζητήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πρακτικά Z´ Eπιστημονικής Συνάντησης (Θεσσαλονίκη, 25-27 Απριλίου 1997). Θεσσαλονίκη: University Studio Press. σσ. 207-229.
  60. Τικτοπούλου, Κ., επιμ., 1998. Ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονύσιου Σολωμού και οι τρεις πρώτες μεταφράσεις του. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
  61. Τικτοπούλου, Κ., 2009. Ramuscellicheallafinedarannol'Albero. Ένα ανέκδοτο σατιρικό σύνθεμα του Σολωμού. Πρόδρομη δημοσίευση, Κονδυλοφόρος. 8. σσ. 9-37.
  62. Τσαντσάνογλου, Ε., 1988/1. Ο πληροφοριακός λόγος και ο λόγος της τέχνης στη "Γυναίκα της Ζάκυθος" του Σολωμού. Παλίμψηστον. 6-7. σσ. 17-46.
  63. Τσαντσάνογλου, Ε.,  1988/2. Η ταυτότητα της Φεγγαροντυμένης στον "Κρητικό" του Σολωμού: το όραμα του ποιητή και το όραμα του ζωγράφου. Στο ΕΕΦΣΠΘ, Τιμητικός τόμος στη Μνήμη του Λίνου Πολίτη. Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ. σσ. 17-46.
  64. Τσαντσάνογλου, Ε., επιμ., 1991. Διονυσίου Σολωμού Η Γυναίκα της Ζάκυθος. Όραμα του Διονυσίου Ιερομόναχου εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου. Ηράκλειον: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  65. Χατζηγιακουμής, Εμμ., 1968. Νεοελληνικαί πηγαί του Σολωμού. Αθήνα: Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών [Βιβλιοθήκη Σ. Κ. Σαριπόλου, 1].
  66. Χιώτης, Π., 1874-1877. Ιστορία του Ιονίου Κράτους από συστάσεως αυτού μέχρις ενώσεως (έτη 1815-1864). Ι-ΙΙ. Ζάκυνθος.
  67. http://publiclibs.ypepth.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1
  68. Coutelle, L., 2009. Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1815-1833). Μετάφραση Σ. Καψάσκης, Α. Χάχλα & Α.Αθανασοπούλου. Αθήνα: Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη.
  69. Coutelle, L., 1990. Πλαισιώνοντας τον Σολωμό (1965-1989). Aθήνα: Nεφέλη.
  70. Peri, Μ., 2009. L'italiano di Solomòs. Στο Brugnolo,F., επιμ., Scrittori stranieri in lingua italiana, dal Cinquecento ad oggi, Padova: Unipress. σσ. 275-296.
  71. Pontani, F. M., 1940. Le poesie italiane di Dionisio Solomòs. Επιθεώρησις[Ρώμης]. 3. σσ. 324-336.
  72. Rotolo, V., 1968-1969. Il "Dialogo" sulla lingua di Dionisio Solomos. Στο Atti della Accademia di Scienze Lettere e Arti di Palermo. Παλέρμο. 29. σσ. 13-15.
  73. Rotolo, V., 1988. Dionisios Solomòs fra la cultura italiana e la cultura greca. Ιταλοελληνικά. 1. σσ. 87-110.
  74. Vitti, Μ., 2000. Ο Giuseppe Montani επιπλήττει τον νεαρό κόντε. Πόρφυρας. 95-96. σσ. 99-104.

Αφιερώματα περιοδικών

  1. Παναθήναια, τόμ. 4 τχ. 40 (1902) [διαθέσιμο στο ΑΠΘ = http://www-old.lit.auth.gr/panathinaia/panathin_issue40_30MAI1902.pdf].
  2. Επτανησιακά Φύλλα 1 (1948) και 3 (1957).
  3. Ελληνική Δημιουργία 1 (1948).
  4. Επιθεώρηση Τέχνης, τόμ. 6, τχ. 35-36 (1957).
  5. Νέα Εστία, τόμ. 62, τχ. 731 (Χριστούγεννα 1957) και τόμ. 104, τχ. 1235 (Χριστούγεννα 1978) [διαθέσιμο στο ΕΚΕΒΙ= http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=90676&code=2002 και http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=129553&code=8868].
  6. Το Δέντρο 44-45 (1989) [διαθέσιμο στο ΕΚΕΒΙ= http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=44710&code=5083].
  7. Διαβάζω 213 (1989).
  8. Μαντατοφόρος 41/1 (1996).
  9. Η λέξη 142 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1997).
  10. Περίπλους 46-47 (Iούλιος 1998-Φεβροουάριος 1999) [διαθέσιμο στο ΕΚΕΒΙ = http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=28760&code=3405].
  11. Πόρφυρας 95-96 (Κέρκυρα, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2000).
  12. Τετράδια Ευθύνης 24 (1986).
  13. Επτανησιακά Φύλλα, τόμ. ΚΖ, 1-2 (Ζάκυνθος, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2007).
  14. Κερκυραϊκά Χρονικά, τόμ. Ε', 2010, Σολωμός-Μάντζαρος-Πολυλάς

Δικτυακές πηγές -  Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ

  1. Αφιέρωμα Επτά Ημέρες (1998)
  2. Η σελίδα του Δ. Σολωμού στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
  3. Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, Ανθολογία ποιημάτων Δ. Σολωμού
  4. Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
  5. Κ. Τικτοπούλου (επιμ.), φάκελος για το ιταλόγλωσσο σονέτο του Σολωμού "Ιn morte di Ugo Foscolo"
  6. Ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου του Ε. Καψωμένου, Ο Σολωμός και η Ελληνική Πολιτιστική Παράδοση
  7. Ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου του Ε. Καψωμένου, Ανθολόγιο θεμάτων της σολωμικής ποίησης

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ 

  1. Δ. Σολωμός: Ο ποιητής της επανάστασης 
  2. O Σολωμός των Ελλήνων 

Ενότητες

Ιστορική και βιογραφική πλαισίωση της ανάγνωσης του Σολωμού. Η ειδική σημασία της επτανησιακής καταγωγής του. 

Λέξεις Κλειδιά: ιστορικό πλαίσιο, βιογραφικά στοιχεία, επτανησιακότητα

Η σολωμική διγλωσσία (ιταλικά - ελληνικά). Η διαχείριση των δύο γλωσσών από τον Σολωμό. Η κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στις αρχές του 19ου αιώνα, η επιδίωξη και το επίτευγμα του Σολωμού. Το δίγλωσσο λογοτεχνικό έργο. Η ιταλική γλώσσα ως φορέας παιδείας.

Λέξεις Κλειδιά: διγλωσσία, πολυγλωσσία, εναλλαγή κώδικα, δίγλωσση λογοτεχνία, μετάφραση

Η αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου. Tα χαρακτηριστικά της. Οι ερμηνείες της. Το αναγνωστικό και το εκδοτικό πρόβλημα.

Λέξεις Κλειδιά: αποσπασματικότητα, ανολοκλήρωτο, ρομαντισμός, εκδοτικό πρόβλημα, αναγνωστική συμπεριφορά

Μορφές της πρόσληψης του Σολωμού.

Λέξεις Κλειδιά: πρόσληψη, εθνικός ποιητής, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Επτανησιακή Σχολή

Το λυρικό και το σατιρικό έργο του Σολωμού. Ο συμπληρωματικός χαρακτήρας. Επιδιώξεις και ζητήματα ποιητικής.

Λέξεις Κλειδιά: νεοκλασσικισμός, προρομαντισμός, ρομαντισμός, ιδεαλισμός, μυστικισμός, λογοτεχνικές παραδόσεις, διακειμενικότητα, νέο είδος

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  5310
Αρ. Προβολών :  25503