Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Θεοδοσίου Νικόλαος, Κολοκυθά Ελπίδα-Κλεάνθη, Μάλλιος Ζήσης

Περιγραφή

Εισαγωγή στο σχεδιασμό και την ανάλυση συστημάτων υδατικών πόρων. Ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης υδατικών πόρων. Διαχείριση υδατικών πόρων υπό συνθήκες κλιματικών αλλαγών. Αρχές αειφορικής πολιτικής νερού: Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων, Διαχείριση της Ζήτησης του Νερού, Αποκεντρωμένη και Συμμετοχική Διαχείριση υδατικών πόρων. Διασυνοριακά Νερά.

Τεχνικές επίλυσης προβλημάτων γραμμικού και μη γραμμικού προγραμματισμού. Τεχνικές ανάλυσης συστημάτων – προσαρμογή και προσομοίωση σύνθετων προβλημάτων σε γραμμική ή μη γραμμική μορφή.

Εφαρμογές μαθηματικού προγραμματισμού στην επίλυση προβλημάτων διαχείρισης και βελτιστοποίησης της λειτουργίας υδραυλικών έργων. Εφαρμογές από όλους τους τομείς της υδραυλικής όπως σχεδιασμός υδραυλικών δικτύων, λειτουργία ταμιευτήρων, αξιοποίηση υδροφορέων. 

Ανάλυση αβεβαιότητας, εκτίμηση της πιθανότητας αποτυχίας, ποσοτικοποίηση της επικινδυνότητας. Διαχείριση επικινδυνότητας και εισαγωγή στη θεωρία αποφάσεων

CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή
Διδάσκοντες

Νικόλαος Θεοδοσίου

http://niktheod.webpages.auth.gr/

  1. Συνοπτικά στοιχεία :

Ημερομηνία γέννησης: 21 Σεπτεμβρίου 1962

Τόπος γέννησης: Αμμόχωστος – ΚΥΠΡΟΣ

Επαγγελματική διεύθυνση:

Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

54 124- Θεσσαλονίκη

τηλ. - fax :+30-2310 995660

niktheod@civil.auth.gr

Τίτλοι σπουδών:

Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ. (1988)

Διδακτορικό δίπλωμα, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Α.Π.Θ. (1994)

  1. Σπουδές

1982-1988     Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διπλωματική εργασία με τίτλο «Yπολογισμός της μόνιμης και της μη μόνιμης ροής σε κλειστά και ανοικτά δίκτυα αγωγών».

1988-1994     Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης και διαχείρισης υπόγειων υδροφορέων. Εφαρμογή στον υδροφορέα Κοκκινοχωρίων Κύπρου»

  1. Ακαδημαϊκή εξέλιξη

1995-1998     Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με εξομοίωση προς τη βαθμίδα του Λέκτορα σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

1998-2000     Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με εξομοίωση προς τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

2000-2003     Μόνιμος υπάλληλος σε θέση Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2003-2008 Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διαχείριση υδατικών πόρων - Μέθοδοι προσομοίωσης και βελτιστοποίησης».

2008-2013 Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διαχείριση υδατικών πόρων - Μέθοδοι προσομοίωσης και βελτιστοποίησης».

2013-σήμερα Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διαχείριση υδατικών πόρων - Μέθοδοι προσομοίωσης και βελτιστοποίησης».

  1. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

1991-2003     Επικουρική συμμετοχή στις διδακτικές ομάδες συνολικά επτά διαφορετικών μαθημάτων του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

1995-2000 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ως Λέκτορας (1995-1998) και ως Επίκουρος Καθηγητής (1998-2000) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας συνολικά τεσσάρων διαφορετικών μαθημάτων.

1996-1997     Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας.

1998-σήμερα Συμμετοχή στη διδακτική ομάδα μαθήματος "Προστασία και εξυγίανση των υπόγειων νερών" στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

2003-σήμερα Μέλος των διδακτικών ομάδων των εξής πέντε μαθημάτων του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.: «Υπόγεια υδραυλική και υδρολογία», «Υδραυλική των υπόγειων ροών», «Εκμετάλλευση και προστασία των υπόγειων υδατικών πόρων», «Μη μόνιμες ροές», «Διαχείριση υδατικών πόρων», «Ανάλυση συστημάτων και επικινδυνότητας» και «Εφαρμογές πληροφορικής σε θέματα Πολιτικού Μηχανικού»

2006-σήμερα Υπεύθυνος διδακτικής ομάδας μαθήματος "Στοιχεία υδατικών πόρων" στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

2008-σήμερα Συμμετοχή στη διδακτική ομάδα του μαθήματος "Αποκατάσταση υδάτινων συστημάτων" στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής» των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας και Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

  1. Ερευνητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες

Συμμετοχή σε 20 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1991 μέχρι σήμερα.

Κριτής επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Κριτής επιστημονικών εργασιών στα εννέα διεθνή περιοδικά.

Συμμετοχή σε πλήθος εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.

Μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων.

Συμμετοχή σε πλήθος μελετών έργων Πολιτικού Μηχανικού με έμφαση σε μελέτες υδραυλικών έργων και διαχείρισης υδατικών πόρων καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  1. Διακρίσεις - υποτροφίες

1984-1985 και 1985-1986: Βράβευση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας για τις επιδόσεις μου κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

1988-1991: Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας μετά από επιτυχείς εξετάσεις, για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής

  1. Επιστημονικές εργασίες - δημοσιεύσεις

Διατριβές: 2

Διδακτικές σημειώσεις:2

Αριθμός δημοσιεύσεων σε περιοδικά: 24

Αριθμός δημοσιεύσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές: 67

 

Ελπίδα Κολοκυθά

Η Δρ. Ελπίδα Κολοκυθά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήριο Τεχνικής & Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συνεργαζόμενη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Colorado State University, USA. Έχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1993, 1999 αντίστοιχα).

 

Έχει πολύχρονη (22 ετών) ερευνητική εμπειρία, στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, στην εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία των υδατικών πόρων, καθώς και τη διαχείριση εθνικών και διακρατικών λεκανών απορροής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο.

 

Έχει εργαστεί σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ, στα Βαλκάνια και αλλού, και συνεργάστηκε με διεπιστημονικές ομάδες εμπειρογνωμόνων σε έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς οργανισμούς και ιδρύματα, πανεπιστήμια της Ε.Ε., από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελείται από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από 13 διαφορετικά τμήματα που σχετίζονται με το νερό και τη διαχείρισή του. Έχει συμμετάσχει σε 23 ερευνητικά έργα που αφορούν στη διαχείριση των υδατικών πόρων σε εθνικές και διασυνοριακές λεκάνες απορροής.

 

Ζήσης Μάλλιος

O Ζήσης Μάλλιος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στα εξής θέματα: Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος, Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και Διαχείριση υδατικών πόρων. Έχει αρκετές επιστημονικές δημοσιευμένες εργασίες. Έχει επίσης συμμετοχή σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Έχει υπάρξει κριτής αρκετών επιστημονικών δημοσιεύσεων σε αρκετά εθνικά και διεθνή συνέδρια καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων.

 

Συνεργάτης Ανάπτυξης Περιεχομένου: Αλέξανδρος Αβραάμ Τσαούσογλου

Περιεχόμενο μαθήματος
  1. Το πρόβλημα του νερού διεθνώς & στην Ελλάδα
  2. Δείκτες αποτίμησης της Β.Α.
  3. Διαχείριση υδατικών πόρων σε διακρατικές υδρολογικές λεκάνες
  4. Νομικό πλαίσιο
  5. Γραμμικός προγραμματισμός
  6. Η μέθοδος SIMPLEX
  7. Εφαρμογές μαθηματικού προγραμματισμού στη διαχείριση των υδατικών πόρων
  8. Συνδυασμένη χρήση μοντέλων προσομοίωσης – βελτιστοποίησης. Η μέθοδος του μητρώου μοναδιαίας απόκρισης
  9. Απλές εφαρμογές μη γραμμικού προγραμματισμού. Δυναμικός προγραμματισμός
  10. Ασκήσεις
Ομάδα στόχος

Φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ή οι ενδιαφερόμενοι για θέματα διαχείρισης, υδατικών πόρων.

Προαπαιτούμενα

Βασικές Γνώσεις Υδραυλικής, Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων

Βιβλιογραφία
  1. Αρβανιτίδου, Σ., Χριστόφορος Κουτίτας, και Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων στη νέα εποχή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2015., http://ikee.lib.auth.gr/record/279277
  2. Ευαγγελίδης, Χρήστος, και Δαλάκης Νικόλαος. Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece, 2014., http://ikee.lib.auth.gr/record/277618
  3. Θεοδοσίου, Ν. Μαθηματικά μοντέλα διαχείρισης υπόγειων υδροφορέων. Δυνατότητες και περιορισμοί. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2013. http://ikee.lib.auth.gr/record/228821
  4. Θεοδοσίου, Ν., Π Λατινόπουλος, Γ Καρατζάς, και Ε Μαριά. Εφαρμογή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει" σε υπόγειους υδροφορείς υπο συνθήκες αβεβαιότητας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2007. http://ikee.lib.auth.gr/record/228822
  5. Κατσιφαράκης, Κωνσταντίνος, Νικόλαος Θεοδοσίου, και Περικλής Λατινόπουλος. Υδραυλική των Υπόγειων Ροών. Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece, 2014, http://ikee.lib.auth.gr/record/277747
  6. Κολοκυθά, Ε., Γ Μυλόπουλος, Ι Παπαδημητρίου, και Δ Τολίκας. Ο κοινωνικός παράγοντας στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Αθήνα, Ελλάδα, 1997., http://ikee.lib.auth.gr/record/228887,
  7. Κολοκυθά, Ε. Γ., και Γ. Α Μυλόπουλος. Διαχείριση της ζήτησης του νερού στον τομέα της ύδρευσης στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση και προοπτικές. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 1999., http://ikee.lib.auth.gr/record/228888
  8. Λατινόπουλος, Περικλής, Νικόλαος Θεοδοσίου, Α Ξεφτέρης, Ζήσης Μάλλιος, Αφροδίτη Παπαγεωργίου, και Ελένη Φωτοπούλου. Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων σε λεκάνες του Νομού Χαλκιδικής. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2013., http://ikee.lib.auth.gr/record/228923
  9. Λατινόπουλος, Περικλής, Νικόλαος Θεοδοσίου, Α Ξεφτέρης, Ζήσης Μάλλιος, Αφροδίτη Παπαγεωργίου, και Ελένη Φωτοπούλου. Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων σε λεκάνες του Νομού Χαλκιδικής. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2013. http://ikee.lib.auth.gr/record/228923
  10. Μάλλιος, Ζήσης, Σ Αραπάκη, Α Φραντζής, και Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. Διαχείριση των υδατικών πόρων της Θάσου στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2009. http://ikee.lib.auth.gr/record/124678
  11. Μάλλιος, Ζήσης Χ. Αποτίμηση της αξίας του αρδευτικού νερού με τη μέθοδο της εξαρτημένης αξιολόγησης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2005. http://ikee.lib.auth.gr/record/45176
  12. Μάλλιος, Ζ., Α Παπαγεωργίου, και Π Λατινόπουλος. Ανάπτυξη εργαλείου υπολογισμού και ανάκτησης χωρικών δεδομένων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για την εκτίμηση χωρικών οικονομετρικών προτύπων. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 2007., http://ikee.lib.auth.gr/record/228934
  13. Μυλόπουλος, Γ., και Ε Κολοκυθά. Οικονομική πολιτική στον τομέα της ύδρευσης στα νησιά της Ελλάδας. Ελληνική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ), Αθήνα, 1998., http://ikee.lib.auth.gr/record/229011
  14. Μυλόπουλος, Γ., και Ε Κολοκυθά. Το νερό ως οικονομικό αγαθό. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), 1996., http://ikee.lib.auth.gr/record/229012
  15. Μυλόπουλος, Ιωάννης Α., και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ποιοτική διαχείριση υπόγειων υδατικών πόρων. 1988.
  16. Μυλόπουλος, Γ. Διαχείριση υδατικών πόρων: Κρίση διαχείρισης ή κρίση υδατικών πόρων. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 1996., http://ikee.lib.auth.gr/record/229009

 

Ενότητες

  • Bιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση υδατικών πόρων
  • Αρχές βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων
  • Οικονομική θεώρηση νερού
  • Νερό και κλιματική αλλαγή
  1. Δείκτες Β.Α. (γενική περιγραφή)
  2. Δείκτες Β.Α. για την διαχείριση των υδατικών πόρων
  3. Εφαρμογή δεικτών
    1. H περίπτωση του Νέστου
  • Το νερό ως διεθνής φυσικός πόρος
  • Οι βασικές αρχές της αειφορίας - Εφαρμογή σε διακρατικές υδρολογικές λεκάνες απορροής
  • Βασικά δόγματα στη διαχείριση των διακρατικών υδρολογικών λεκανών
  • Ο ανταγωνισμός του νερού
  • Αρχές βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων
  • Διεθνές νομοθετικό πλαίσιο
  • Αρχές διακρατικής συνεργασίας
  • Διεθνείς Υδρολογικές Λεκάνες που επηρεάζουν την Ελλάδα
  • Υδατική πολίτικη
  • Νομοθετικό πλαίσιο
  • Βασική Νομοθεσία
  • Ευρωπαϊκή οδηγία 60/2000
  • Νόμος 3199/2003
  • Εθνική υπηρεσία υδάτων
  • Εθνική επιστροπή υδάτων
  • Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων
  • Γραφική επίλυση
  • Ιδιότητες του γραμμικού προγραμματισμού

Επίλυση προβλημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων με τη μέθοδο SIMPLEX

 

  • Μαθηματικά μοντέλα διαχείρισης – διαμόρφωση προβλημάτων, δυνατότητες και περιορισμοί
  • Γραμμικοποίηση μη γραμμικών προβλημάτων – πίνακας μοναδιαίας απόκρισης
  • Απλές εφαρμογές μη γραμμικού προγραμματισμού – δυναμικός προγραμματισμός
  • Σύγχρονες μεταευρετικές - στοχαστικές μέθοδοι – γενετικοί αλγόριθμοι, αναζήτηση μουσικής αρμονίας 
  • Σύνθετες εφαρμογές – συνδυαστικές αναλύσεις γραμμικού και μη γραμμικού προγραμματισμού
  • Ασκήσεις - Παραδείγματα

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  4077
Αρ. Προβολών :  24747