Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες:

 

Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης

Ο Κώστας Κατσιφαράκης γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1973 από το γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου και το 1978 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Το 1980 πήρε μάστερ από το University of Florida, όπου σπούδασε έχοντας research assistantship, ενώ το 1984 έλαβε πτυχίο Γεωλόγου από το Α.Π.Θ.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Α.Π.Θ. το 1981, ως επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή και όπου υπηρετεί ως σήμερα (από το 1999 ως καθηγητής).

Ασχολείται με θέματα προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων, γεωθερμικής ενέργειας, υπόγειας υδραυλικής, ροών με ελεύθερη επιφάνεια, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τεχνικών βελτιστοποίησης και ιστορίας της Υδραυλικής. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 200 προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψή του 7 διδακτορικές διατριβές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Ακόμη είναι κριτής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων.

Έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές του τμήματός του και της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ενώ τον Νοέμβριο του 2012 εκλέχθηκε στο Συμβούλιο του Α.Π.Θ.

Είναι μέλος σε διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς, ενώ από το 1982 συμμετέχει σε μόνιμες επιτροπές του Τ.Ε.Ε. για θέματα εκπαίδευσης ή προστασίας περιβάλλοντος. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση περιβαλλοντικών και υδραυλικών μελετών που αφορούσαν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της.

Είναι έγγαμος και έχει 2 γιούς, που είναι μηχανικοί, απόφοιτοι του Α.Π.Θ.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: klkats@civil.auth.gr

Διεύθυνση προσωπικής ιστοσελίδας: http://klkats.weebly.com/

 

 

Νικόλαος Θεοδοσίου

1. Συνοπτικά στοιχεία:

Ημερομηνία γέννησης: 21 Σεπτεμβρίου 1962

Τόπος γέννησης: Αμμόχωστος – ΚΥΠΡΟΣ

Επαγγελματική διεύθυνση: Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 - Θεσσαλονίκη

τηλ. - fax +30-2310 995660

email: niktheod@civil.auth.gr

 

Τίτλοι σπουδών:

Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ. (1988)

Διδακτορικό δίπλωμα, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Α.Π.Θ. (1994)

2. Σπουδές

1982-1988 Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διπλωματική εργασία με τίτλο «Yπολογισμός της μόνιμης και της μη μόνιμης ροής σε κλειστά και ανοικτά δίκτυα αγωγών».

1988-1994 Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης και διαχείρισης υπόγειων υδροφορέων. Εφαρμογή στον υδροφορέα Κοκκινοχωρίων Κύπρου»

3. Ακαδημαϊκή εξέλιξη

1995-1998 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με εξομοίωση προς τη βαθμίδα του Λέκτορα σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

1998-2000 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με εξομοίωση προς τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

2000-2003 Μόνιμος υπάλληλος σε θέση Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2003-2008 Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διαχείριση υδατικών πόρων - Μέθοδοι προσομοίωσης και βελτιστοποίησης».

2008-σήμερα Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διαχείριση υδατικών πόρων - Μέθοδοι προσομοίωσης και βελτιστοποίησης».

4. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

1991-2003 Επικουρική συμμετοχή στις διδακτικές ομάδες συνολικά επτά διαφορετικών μαθημάτων του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

1995-2000 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ως Λέκτορας (1995-1998) και ως Επίκουρος Καθηγητής (1998-2000) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας συνολικά τεσσάρων διαφορετικών μαθημάτων.

1996-1997 Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας.

1998-σήμερα Συμμετοχή στη διδακτική ομάδα μαθήματος "Προστασία και εξυγίανση των υπόγειων νερών" στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

2003-σήμερα Μέλος των διδακτικών ομάδων των εξής πέντε μαθημάτων του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.: «Υπόγεια υδραυλική και υδρολογία», «Υδραυλική των υπόγειων ροών», «Εκμετάλλευση και προστασία των υπόγειων υδατικών πόρων», «Μη μόνιμες ροές», «Διαχείριση υδατικών πόρων», «Ανάλυση συστημάτων και επικινδυνότητας» και «Εφαρμογές πληροφορικής σε θέματα Πολιτικού Μηχανικού»

2006-σήμερα Υπεύθυνος διδακτικής ομάδας μαθήματος "Στοιχεία υδατικών πόρων" στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

2008-σήμερα Συμμετοχή στη διδακτική ομάδα του μαθήματος "Αποκατάσταση υδάτινων συστημάτων" στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής» των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας και Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

5. Ερευνητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες

Συμμετοχή σε 20 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1991 μέχρι σήμερα.

Κριτής επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Κριτής επιστημονικών εργασιών στα εννέα διεθνή περιοδικά.

Συμμετοχή σε πλήθος εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.

Μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων.

Συμμετοχή σε πλήθος μελετών έργων Πολιτικού Μηχανικού με έμφαση σε μελέτες υδραυλικών έργων και διαχείρισης υδατικών πόρων καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

6. Διακρίσεις - υποτροφίες

1984-1985 και 1985-1986: Βράβευση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας για τις επιδόσεις μου κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

1988-1991: Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας μετά από επιτυχείς εξετάσεις, για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής

7. Επιστημονικές εργασίες - δημοσιεύσεις

Διατριβές: 2

Διδακτικές σημειώσεις:2

Αριθμός δημοσιεύσεων σε περιοδικά: 15

Αριθμός δημοσιεύσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές: 44.

 

http://users.auth.gr/~niktheod/index.htm

 

 

Περικλής Λατινόπουλος

Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τηλ.: 2310 995718

Fax: 2310 995711

e-mail: latin@civil.auth.gr            

 

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Τίτλοι:

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1973)

Διδάκτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1980)

Υφηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1983)

Μετεκπαίδευση:

Μεταπτυχιακός ερευνητής στο King’s College, University of London (1979)

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

  • Βοηθός Έδρας Υδραυλικής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1976-1980)
  • Επιμελητής Έδρας Υδραυλικής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1980-1982)
  • Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (1982-1983)
  • Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (1983-1985)
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (1985-1989)
  • Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (1989-)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Από το 1976 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία θεωρίας και φροντιστηριακών ασκήσεων, την παρακολούθηση φοιτητικών θεμάτων και την επίβλεψη διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του ως μέλος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Πιο αναλυτικά έχει διδάξει ή διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για διδακτορικό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ειδίκευσης “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

  1. Μηχανική Ρευστών
  2. Αεροδυναμική
  3. Υδραυλική των Υπόγειων Ροών
  4. Εγγειοβελτιωτικά Έργα
  5. Προστασία και Εξυγίανση των Υπόγειων Νερών
  6. Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος
  7. Εισαγωγή στην Ερευνητική Μεθοδολογία

Σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη ενασχόληση και εμπειρία του με τα εκπαιδευτικά ζητήματα αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

  1. Από το 1998 έως σήμερα είναι Διευθυντής Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.
  2. Από το 1998 έως και το 2009 συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικών του Α.Π.Θ. και γενικότερα ως συντονιστής των ελληνικών Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών στο Θεματικό Δίκτυο του προγράμματος SOCRATES “EUCEET” (European Civil Engineering Education and Training).
  3. Από το 2003 έως και το 2008 ήταν ιδρυματικός υπεύθυνος για το Α.Π.Θ. του Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση) του Γ’ Κ.Π.Σ. με τίτλο “Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Α.Π.Θ.”.
  4. Από το 2003 έως και το 2008 ήταν ιδρυματικός υπεύθυνος για το Α.Π.Θ. του Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση) του Γ’ Κ.Π.Σ. με τίτλο “Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών για θέματα φύλου και ισότητας στο Α.Π.Θ.”.
  5. Κατά τη διάρκεια του 2006 διετέλεσε επιστημονικώς υπεύθυνος για το Α.Π.Θ. του Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση) του Γ’ Κ.Π.Σ. με τίτλο “Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου / Σχεδίου εφαρμογής δράσεων για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ.”.
  6. Στο διάστημα 2004-2005 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας “Lifelong Learning in Civil Engineering” του Θεματικού Δικτύου EUCEET.

http://www.civil.auth.gr/component/option,com_contact/task,view/contact_id,77/Itemid,61/lang,el/

 

 

Συνεργάτης Ανάπτυξης Περιεχομένου: Ιωάννης Αυγολούπης

 

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Εισαγωγή- Xαρακτηριστικά των εδαφών. O νόμος του Darcy. H εξίσωση της συνέχειας. Tο μαθηματικό ομοίωμα των υπόγειων ροών. Tύποι ορίων και οριακές συνθήκες. Aριθμητική επίλυση του μαθηματικού ομοιώματος: H μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών. Μόνιμες ροές προς τάφρους και πηγάδια (με πίεση και ελεύθερη επιφάνεια). Συστήματα πηγαδιών. H μέθοδος των εικόνων. H δύναμη διήθησης και το φαινόμενο της διασωλήνωσης. Aνισότροπα και ανομογενή εδάφη. Aναλογικά και φυσικά ομοιώματα.

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Κατανόηση της φύσης των υπόγειων ροών. Απόκτηση γνώσεων για την αναλυτική και αριθμητική επίλυση του αντίστοιχου μαθηματικού ομοιώματος, που προκύπτει από τον νόμο του Darcy και την εξίσωση της συνέχειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μόνιμες ροές προς συστήματα πηγαδιών και στη μέθοδο των εικόνων. Κατανόηση της δύναμης διήθησης και του φαινομένου της διασωλήνωσης.

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Βασικές Γνώσεις Υδραυλικής.

Ομάδα στόχος

Ομάδα στόχος

Οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γεωλογίας, Γεωπονίας και οι ενδιαφερόμενοι για την Υπόγεια Υδραυλική.

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

  1. Δ. Τολίκας «Υπόγεια Υδραυλική», Επίκεντρο, 2006.
  2. Γ. Τσακίρης «Διαχείριση υδατικών πόρων», Εκδόσεις Συμμετρία
  3. Π. Λατινόπουλος «Υδραυλική των υπόγειων ροών» , ΑΠΘ 1998.

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

Bear Jacob: Hydraulics of groundwater, London ; New York : McGraw-Hill International Book Co., 1979.

 

Πηγές στη βιβλιοθήκη:

  1. Υδραυλική των υπογείων ροών / Συγγραφέας: Λατινόπουλος, Περικλής Δ.
  2. Υπόγεια υδραυλική / Συγγραφέας: Τολίκας, Δημήτριος
  3. Hydraulics of groundwater / Συγγραφέας: Bear Jacob

 

Σχετικά άρθρα:

  • Η μέθοδος των εικόνων και η προσεγγιστική εφαρμογή της σε προβλήματα υπόγειων ροών. Κ.Λ.Κ Κατσιφαράκης και Κ. Τσελεπίδου.
  • Ι. Κοντός, Χ. Αρχοντάκη, Κ.Λ. Κατσιφαράκης «Μελέτη ρηγματωμένου παράκτιου υδροφορέα με χρήση οριακών στοιχείων και γενετικών αλγορίθμων», Πρακτ. 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΕΔΥΠ, σελ. 55-62, Χανιά, 2007
  • Στ. Καμπουράκης, Ελ. Κεχαγιάς, Δ. Βαντσιούρης, Κ.Λ. Κατσιφαράκης «Υδροδυναμικός έλεγχος πηγών ρύπανσης υπόγειων νερών», Πρακτικά 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ε.Υ.Ε., σελ. 385-392, Αθήνα, 2000.
  • Κ.Λ. Κατσιφαράκης, Κ. Τσελεπίδου, Β Τριανταφύλλου «Χρήση απλοποιημένων μοντέλων προσομοίωσης στη βελτιστοποίηση διαχείρισης υπόγειων υδατικών πόρων», Πρακτ. 5ου Εθνικού Συνεδρίου της ΕΕΔΥΠ, σελ. 45-51, Ξάνθη, 2005.
  • K.Λ. Κατσιφαράκης «Ελαχιστοποίηση κόστους άντλησης σε υδροφορέα με 2 ζώνες διαφορετικής μεταφορικότητας», Υδροτεχνικά , Τεύχος 16, σελ. 83-90, 2006.
  • E. Κεχαγιάς και Κ. Λ. Κατσιφαράκης «Διαχείριση υδατικών πόρων σε μικρά νησιά: Η περίπτωση της Νισύρου», Πρακτ. 1ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου Μακεδονίας, σελ. 170-175, 2002.