Κύρια Μνήμη - Δευτερεύουσα Μνήμη - Δρομολόγηση δίσκου

Πραγματοποιείται παρουσίαση της έννοιας της κύριας μνήμης, καθώς και μεθόδων για τη σωστή διαχείριση αυτής. Μελετώνται βασικές έννοιες σχετικές με τη διαχείριση της μνήμης, όπως η τμηματοποίηση, η κατάτμηση και η σελιδοποίηση.

 

Το κεφάλαιο αυτό μας εισάγει στην έννοια της δευτερεύουσας μνήμης, η οποία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του βαθμού χρήσης της κύριας μνήμης. Παρουσιάζονται ζητήματα σχεδιασμού του λειτουργικού συστήματος σχετικά με τη σωστή διαχείριση και χρήση της ιδεατής μνήμης με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση του συστήματος.

 

Πραγματοποιείται παρουσίαση της δομής των δίσκων, καθώς και του τρόπου δρομολόγησης αυτών. Παρουσιάζονται διάφοροι αλγόριθμοι δρομολόγησης δίσκου κατάλληλοι για τη διαχείριση των πολλαπλών αιτημάτων προς το δίσκο που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του χρόνου απόκρισης αυτού.

 

Λέξεις Κλειδιά: Διαχείριση κύριας μνήμης, επικαλύψεις, μονοπρογραμματισμός, πολυπρογραμματισμός, τμηματοποίηση, εναλλαγή, σελιδοποίηση, κατάτμηση, Δευτερεύουσα μνήμη, εικονική μνήμη, σφάλμα σελίδας, αλγόριθμοι και πολιτικές αντικατάστασης σελίδων, Δομή δίσκου, δρομολόγηση δίσκου, αλγόριθμοι δρομολόγησης δίσκου, χρόνος απόκρισης

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

Παρουσίαση

Ενότητα 5α - Διαχείριση Κύριας Μνήμης
Ενότητα 5β - Διαχείριση Κύριας Μνήμης – Διαχείριση Δευτερεύουσας Μνήμης
Ενότητα 5γ - Δρομολόγηση δίσκου

Πολυμεσικό Υλικό

Κύρια Μνήμη
Δευτερεύουσα Μνήμη
Δρομολόγηση Δίσκου