Νεοελληνική Γραμματεία. Υποχρεωτικά κείμενα. Μ. Αναγνωστάκης, Ποιήματα

Μπακογιάννης Μιχαήλ

Περιγραφή

Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιαστεί μέρος της ποιητικής ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, του ποιητή και κριτικού Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005).

 

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν η Ιστορία και το (ατομικό και συλλογικό) βίωμα στο έργο των ποιητών της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, αρχικά θα δοθεί έμφαση στα ιστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα, που επενέργησαν με ποικίλους τρόπους τη ζωή και το έργο των μεταπολεμικών ποιητών, και θα προσδιοριστεί το πολιτισμικό και λογοτεχνικό περιβάλλον εντός του οποίου εμφανίστηκαν οι μεταπολεμικοί ποιητές στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

 

Στη συνέχεια, μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό όσο και εκτενές corpus κειμένων τού Αναγνωστάκη, και προκειμένου να αναδειχθούν οι όροι που διαμόρφωσαν την ποιητική του, θα γίνει μια εκ των σύνεγγυς κριτική ανάγνωση ποιημάτων του.

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος θα ενταχθεί και η σκιαγράφηση του πορτρέτου του Αναγνωστάκη ως κριτικού, στοιχεί

Περισσότερα  
Κωδικός: OCRS108
Κατηγορία: Φιλολογίας » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

Επιχειρείται να παρουσιαστούν οι περίοδοι, οι κυριότεροι εκπρόσωποι και τα σημαντικότερα έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, από τις απαρχές της μέχρι τη Μεταπολίτευση (9ος αι. -1974).

 

Λέξεις Κλεδιά: ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας

 

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν η Ιστορία και το (ατομικό και συλλογικό) βίωμα στο έργο των ποιητών της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, δίνεται έμφαση στην ενότητα αυτή στα ιστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα, που επενέργησαν με ποικίλους τρόπους τη ζωή και το έργο των μεταπολεμικών ποιητών και προσδιορίζεται το πολιτισμικό και λογοτεχνικό περιβάλλον εντός του οποίου εμφανίστηκαν οι μεταπολεμικοί ποιητές στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Επίσης, εξετάζονται τα κύρια γνωρίσματα της ποιητικής παραγωγής της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς (θέματα και τεχνοτροπία).

 

Λέξεις Κλειδία: μεταπολεμική ποίηση, πρώτη μεταπολεμική γενιά, μεταπολεμικότητα, ποίηση της αντίστασης, κοινωνική ποίηση, ποίηση της υπαρξιακής αγωνίας, νεο-υπερρεαλιστική ποίηση

 

Στην ενότητα αυτή, εξετάζονται τα ειδικότερα γνωρίσματα της ποιητικής του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς και οι άλλοι τρόποι με τους οποίους παρεμβαίνει στην πνευματική και πολιτισμική ζωή και στον χώρο των ιδεών, κυρίως της Αριστεράς.

 

Λέξεις Κλειδιά: πολιτική και ποιητική ηθική, ποίηση της δοκιμασίας, ποίηση της ήττας, ιδεολογία, σάτιρα, σοσιαλιστικός ρεαλισμός, μεταπολεμικός κριτικός λόγος, λογοτεχνικά περιοδικά

 

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  8886
Αρ. Προβολών :  26460

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -