Ψηφιακή τεχνολογία σε ακαδημαϊκό περιβάλλον
Περίγραμμα
Περιεχόμενο μαθήματος
Στο μάθημα αυτό δίδονται τα βασικά στοιχεία εφαρμογών του λογισμικού αυτοματισμού γραφείου. Διδάσκονται:
- λογισμικά επεξεργασίας κειμένου
- λογισμικά περιήγησης και φυλλομέτρησης του διαδικτύου
- αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας
Θεματικές ενότητες μαθήματος:
- Περιβάλλον εργασίας του MS WORD 97-2003
- Άνοιγμα εγγράφου και διόρθωση κειμένου
- Επιλογή, διαγραφή, αντιγραφή και μετακίνηση κειμένου
- Εισαγωγή στηλοθετών, εικόνων και WordArt
- Δημιουργία σχημάτων, εικόνων Clip Art και πινάκων
- Εισαγωγή στη χρήση του λογισμικού Excel
- Βασικότερες συναρτήσεις του Λογισμικού Excel
- Τα στάδια δημιουργίας ενός γραφήματος
- Τest και ασκήσεις
- Άσκηση Power Point
- Εισαγωγή στο Power Point
- Εξάσκηση
- Εξάσκηση
Διδάσκοντες
Διδάσκων: Θεόδωρος Βάβουρας, Ε. Δι. Π.
Βιογραφικό:
Ο Θεόδωρος Βαβούρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε εγκύκλιες σπουδές του στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πήρε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 1996. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποκτώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο ΠΜΣ Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Η εργασιακή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1997 αρχικά ως καθηγητής πληροφορικής σε διάφορα ΚΕΚ και ΙΕΚ της βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια ως αναπληρωτής καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Από τον Ιανουάριο του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2004 εργάστηκε στο Κέντρο Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής ΑΠΘ ως τεχνικός υπεύθυνος για την υποστήριξη χρηστών του ΑΠΘ. Τον Ιούνιο του 2004 διορίστηκε μετά από κρίση σε θέση κλάδου ΕΕΔΙΠ/ΙΙ με αντικείμενο τις «Εφαρμογές πληροφορικής». Στη θέση αυτή μονιμοποιήθηκε το 2009 μετά από ομόφωνη απόφαση εκλεκτορικού σώματος. Διδάσκει φροντιστηριακά μαθήματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο πολλών προπτυχιακών μαθημάτων σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και έχει δημιουργήσει για το κάθε μάθημα διαδικτυακό τόπο σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως μάθησης/διδασκαλίας.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλους ερευνητές σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην υβριδική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τα πρότυπα της ανοικτής εκπαίδευσης. Συμμετέχει από το 1999 σε ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ με χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους με συνεργαζόμενα Τμήματα του ΑΠΘ.
Το διοικητικό και τεχνικό του έργο στο Τμήμα ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας είναι συνεχές και αφορά σε τεχνική υποστήριξη πληροφορικής και θεμάτων ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας, ενώ είναι μέλος στις περισσότερες επιτροπές του τμήματος: νησίδας Η/Υ, παραλαβής επιστημονικού εξοπλισμού, Προγράμματος Σπουδών, ιστοχώρου Τμήματος, ωρολογίου προγράμματος και των εξεταστικών περιόδων, Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης, τέλος είναι ο Υπόλογος υλικού και εξοπλισμού του Τμήματος.
Είναι έγγαμος με δύο παιδιά, η προσωπική ιστοσελίδα του είναι: vavouras.gr και η επικοινωνία μαζί του γίνεται με e-mail: vavouras@auth.gr ή και τηλεφωνικά: 2310-997397.
Ομάδα ανάπτυξης περιεχομένου: Del Rio Chiara
Προαπαιτούμενα
Για να μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα από απόσταση ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή για φυλλομέτρηση σελίδων στο διαδίκτυο.
Ομάδα στόχος
Οι φοιτητές του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Μαθησιακοί στόχοι
- Να μπορεί ο φοιτητής να εντοπίζει, να ανοίγει και να χρησιμοποιεί τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου στους υπολογιστές.
- Να εξοικειωθεί ο φοιτητής με το περιβάλλον επεξεργασίας κειμένου.
- Να μπορεί ο φοιτητής να ανοίγει ένα ήδη υπάρχον έγγραφο.
- Να μάθει ο φοιτητής τους τρόπους διόρθωσης της ορθογραφίας του εγγράφου.
- Να μάθει ο φοιτητής τους τρόπους μετακίνησης μέσα στο κείμενο.
- Να μπορεί ο φοιτητής να αναζητήσει λέξεις μέσα στο κείμενο και να ρυθμίσει το ποσοστό μεγέθους εμφάνισης κειμένου.
- Να μπορεί ο φοιτητής να επιλέγει κείμενο.
- Να διαγράφει κάποια περιοχή του κειμένου και να ακυρώνει κάποιες ενέργειες.
- Να μάθει να αντιγράφει κείμενο και να το μεταφέρει από ένα σημείο σε ένα άλλο.
- Να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βασικότερα κουμπιά της εργαλειοθήκης: γραμματοσειρά, μέγεθος, λίστες με αρίθμηση ή κουκίδες.
- Να αυξομειώνει την εσοχή των παραγράφων.
- Να κάνει έντονες, υπογραμμισμένες, πλάγιες λέξεις και να βάζει χρώμα.
Προτεινόμενα συγγράμματα
Cox, Joyce, Joan Lambert, and Curtis Frye. Ελληνικό Microsoft Office Professional 2010 βήμα βήμα. Αθήνα: Κλειδάριθμος, 2011. Κωδ. Ευδόξου: 12277684
Βιβλιογραφία
Joyce Cox, Curtis Frye, Steve Lambert, Joan Preppernau, κ.ά. Ελληνικό Microsoft Office System 2007. Βήμα Βήμα. Αθήνα: Κλειδάριθμος, 2007. Κωδ. Ευδόξου: 13725