Σχολιασμός αποσπασμάτων της Θυσίας του Αβραάμ

Επεξεργασία των στίχων 1-28. Το μήνυμα που φέρνει ο Άγγελος στον Αβραάμ, Παρουσίαση-επεξεργασία των στίχων 29-74 (από τη φοιτήτρια Παναγιώτα Ντούρμα). Ο Αβραάμ μονολογεί απευθυνόμενος στον Θεό, Σχολιασμένη ανάγνωση του χωρίου στ. 109-154. Η Σάρρα παρακαλεί τον Αβραάμ να της πει την αιτία της στενοχώριας  του, Παρουσίαση του χωρίου στ. 155-200 (από τη φοιτήτρια Ελένη Ματσούκη). ΟΑβραάμ ανακοινώνει στη Σάρρα το περιεχόμενο του μαντάτου, Σχολιασμένη ανάγνωση του χωρίου στ. 321-374. Το πρώτο μέρος του μοιρολογιού της Σάρρας για το ζωντανό (ακόμη) παιδί της.

 

Σχολιασμός των στίχων 375-426 (από τη φοιτήτρια Πασχαλίνα Κόπελη), Ο θάνατος ως γάμος στη δημοτική παράδοση, Παρουσίαση και σχολιασμός του χωρίου 473-548, Σχολιασμός των στίχων 655-696 (από τη φοιτήτρια Αρχοντία Καλογιαννίδου), Η Τρίτη δοκιμασία του Αβραάμ: Ισαάκ, Το καλό τέλος: στ. 1045-1144, Ελληνικές ιδέες στο έργο, Τα πραγματικά προτερήματα του έργου, κατά τον Wim Bakker («το έργο είναι ένα αριστούργημα»), Τύχες και απηχήσεις του έργου.

 

Λέξεις Κλειδιά: μήνυμα/ «μαντάτο», Αβραάμ, τραγική ειρωνεία, κατά μέρος, μοιρολόι, θάνατος=γάμος, θάνατος=ταξίδι, τρία εμπόδια στον Αβραάμ, επική (εκτενής) παρομοίωση, Σάρρα, υπηρέτες, Ισαάκ

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

Παρουσιάσεις

Σχολιασμός αποσπασμάτων της Θυσίας του Αβραάμ - Μέρος Α
Σχολιασμός αποσπασμάτων της Θυσίας του Αβραάμ - Μέρος Β

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Σχολιασμός αποσπασμάτων της Θυσίας του Αβραάμ - Μέρος Α
Σχολιασμός αποσπασμάτων της Θυσίας του Αβραάμ - Μέρος Β