Εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο

Η παράδοση του κειμένου, Η περίληψη της υπόθεσης του έργου, Σύγκριση του Ερωτόκριτου με το πρότυπό του: πεζή ιταλική διασκευή του γαλλικού μυθιστορήματος Paris et Vienne του 15ου αιώνα (από τη φοιτήτρια Κυριακή Μπόιτση), Παρουσίαση από τον κ. Αλέξανδρο Κατσιγιάννη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, της διατριβής του: «Η πρόσληψη και η δεξίωση της Κρητικής Λογοτεχνίας της ακμής από τον κριτικό λόγο του 19ου αιώνα» (Εστίαση στον Ερωτόκριτο και τη Θυσία).

 

Σύγκριση ανάμεσα στους δύο μάρτυρες του έργου: το χειρόγραφο του 1710 και την α΄ έκδοση Βόρτολι, του 1713, Η δομή και η οργάνωση του έργου, Το γραμματολογικό είδος στο οποίο ανήκει ο Ερωτόκριτος, Η μετρική του Ερωτόκριτου, Ρητορικά σχήματα στον Ερωτόκριτο.

 

Λέξεις Κλειδιά: έκδοση Βόρτολι, επτανησιακό χειρόγραφο, Paris et Vienne, πρόσληψη, κριτικός λόγος 19ου αιώνα, Νέος Ερωτόκριτος, Αδαμάντιος Κοραής, Γιάννης Ψυχάρης, δίκτυα λόγου, μάρτυρες, πέντε μέρη, μυθιστορία, έμμετρο μυθιστόρημα, ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, ομοιοκαταληξία, ρητορικά σχήματα

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

Παρουσιάσεις

Εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο - Μέρος Α
Εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο - Μέρος Β

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο - Μέρος Α
Εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο - Μέρος Β